Karkówka na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Majonez,keczup,jogurt wymieszać,przyprawić do smaku solą,pieprzem.Karkówkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,posypać solą,pieprzem i posmarować sosem.Odstawić na 1 godz.w chłodne miejsce.
Kapustę grubo poszatkować,chwilę pogotować w osolonej wodzie,odcedzić.Włoszczyznę obrać,umyć i pokroić w frytkę,czosnek w zapałkę.Cebulę pokroić w piórka,posolić i posypać cukrem.Natkę pietruszki posiekać.
2. Naczynie żaroodporne posmarować sosem,wyłożyć plastrami boczku,posmarować ponownie sosem.
3.
Położyć osączoną kapustę,posypać pieprzem i częścią natki pietruszki,posmarować cienko sosem.
4.
Rozłożyć pokrojoną włoszczyznę,posypać natką pietruszki
i posmarować sosem
5.
Rozłożyć czosnek,cebulę i posmarować pozostałym sosem.
Całość przykryć zamarynowaną karkówką łącznie z wytworzonym sosem.
6.Tak przygotowane naczynie ustawić na większej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polanej 2 szk.wody.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec 30 min.
Blaszkę wyjąć,odwrócić karkówkę,przykryć całość folią aluminiową i zapiekać następne 30 min.Zdjąć folię i piec jeszcze około 10-15 min.
Komentarze