Karkówka w warzywach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wszystko zaczęło się od tego, że przywiozłam od Rodziców sporo marchewki, pietruszki i selera. Zastanawiałam się, co sobie z nich ugotuję i przypomniała mi się ryba po grecku, którą bardzo lubię. Jednak w lodówce czekał ładny kawałek karkówki, stąd pomysł, by zamiast ryby po grecku zrobić karkówkę.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    4-5 marchewek
    3 pietruszki
    kawałek selera
    2 spore cebule
    1 duży ząbek czosnku
    kilka plastrów karkówki wieprzowej
    1/3 szklanki sosu z pieczenia boczku (wszystko co zostało na blaszce zalałam wodą i tym sposobem powstał pyszny sos)
    1 łyżeczka mąki pszennej
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myję, obieram i kroję w równą kostkę. Najpierw na oleju smażę do zeszklenia cebulę, potem dorzucam pozostałe warzywa, z wyjątkiem czosnku (smażyłam od razy w garnku z grubym dnem, w którym ostatecznie całość potrawy się dusiła), przykrywam i smażę na małym ogniu ok. 15 minut, mieszając.
    Plastry mięsa lekko oprószam solą i pieprzem, a także odrobiną mąki. Obsmażam je na patelni, na rumiano z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Przekładam mięso do garnka, na jego dno - warzywa przekładam na mięso. Pozostałości po smażeniu mięsa zalewam odrobiną wody i dokładnie zbieram z patelni, płyn przelewam do garnka. Dodaję też sos z pieczenia (jeśli go nie macie, wystarczy troszkę więcej wody), wstępnie doprawiam całość solą i pieprzem. Duszę pod pokrywką ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaję posiekany czosnek, ewentualnie uzupełniam wodę. Mięso powinno być miękkie i kruche. Na koniec doprawiam do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować