Karkówka w warzywach

4 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dzisiejsza moja propozycja na karkówkę jest tak pyszna , że na jednej porcji się nie skończy, następnym razem zaraz zrobię podwójną porcję. Mięso po prostu rozpływa się w ustach, a warzywa są tak smaczne że nie można się im oprzeć. Polecam .

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • karkówka około 1 kg,
    pieczarki 300 g,
    cebule większe 3,
    papryki czerwone 2,
    ogórki kiszone 3 większe,
    sól , pieprz mielony, papryka słodka, przyprawa do wieprzowiny,
    Sos;
    sos sojowy 3 -4 łyżki,
    ocet winny 2 łyżki,
    woda zimna 1/3 szkl,
    przecier pomidorowy 2 duże łyżki,
    ząbki czosnku 3,
    miód płynny 2 łyżki ,
    musztarda 1 duża łyżka,
    sól, pieprz mielony papryka słodka, czosnek granulowany 1 łyżeczka,
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Karkówka pieczona

Karkówka w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie składników..
    Karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, myjemy i osuszamy.
    Wkładamy do miski ,posypujemy przyprawami , mieszamy tak żeby mięso było całe w przyprawach i odkładamy do lodówki na 3 -4 godziny.
    W między czasie przygotowujemy składniki;
    cebulę po obraniu kroimy na pół i w piórka, pieczarki po oczyszczeniu kroimy w talarki.
    Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i po oczyszczeniu kroimy w kostkę, również ogórki kiszone kroimy w kostkę.
    Składniki sosu mieszamy ze sobą do połączenia.
    Mięso po wyjęciu obtaczamy w mące .Wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obydwu stron po kilka minut.
    Po podsmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Na mięso nakładamy pokrojoną cebulę.
    Na cebulę pokrojone pieczarki.
    Wodę wlewamy na patelnię z pieczenia mięsa, opłukać i wylać na pieczarki.
    Następną warstwą jest pokrojona papryka.
    Na paprykę rozkładamy pokrojone ogórki.
    Całość zalewamy sosem , przykrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5 godziny.
    Tak około 20 - 30 minut przed końcem pieczenia pokrywę zdjąć i dopiekać bez przykrycia.
    Mięsko po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika można podawać.
    Smacznego.

Porady

Czas przygotowania do 60 minut + czas pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować