Karczek w sosie grzybowym

4.5 (178 ocen)

  • 60 min

Ten rodzaj mięsa uwielbiam, smażony, pieczony, gotowany w sosie maczany, czy też grillowany. W każdej możliwej postaci jest dla mnie smaczny i pochłaniam go z ogromnym apetytem.

  • 60 min

Składniki:

  • 400g karczku ( 200na porcje)
    500g grzybów (u mnie mrożone podgrzybki)
    2 duże cebule
    olej do smażenia(karczek)
    łyżka masła do smażenia (cebula plus grzyby)
    sól, pieprz, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Karczek przyprawiamy solą i pieprzem.


    2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, po chwili kładziemy plastry karczku, obsmażamy z obu stron po około siedem minut.


    3. W między czasie jeśli macie mrożone grzyby, jak ja przelewamy wodą, odsączamy przekładamy na rozgrzaną patelnię( drugą bez karczku) gdy woda odparuje, dodajemy masło i pokrojoną w kostkę cebule, dodajemy przypraży, sól, pieprz, pieprz młotkowany z kolendrą.


    4. Smażymy dosłownie kilka minut, aby cebula się zeszkliła.


    5. Grzyby z cebulą przekładamy do karczku, zalewamy wodą lub bulionem, tyle aby przykryło mięso, dusimy około 30 - 40 minut.


    6. Redukujemy sos.


    7. Podajemy z ulubionymi dodatkami, ja podałam z kaszą gryczana, którą ostatnio "odkryłam" i często stosuję ja jako element składowy obiadu ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować