Ten rodzaj mięsa uwielbiam, smażony, pieczony, gotowany w sosie maczany, czy też grillowany. W każdej możliwej postaci jest dla mnie smaczny i pochłaniam go z ogromnym apetytem.
60 min
Składniki:
400g karczku ( 200na porcje)
500g grzybów (u mnie mrożone podgrzybki)
2 duże cebule
olej do smażenia(karczek)
łyżka masła do smażenia (cebula plus grzyby)
sól, pieprz, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku
Karczek w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Karczek przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, po chwili kładziemy plastry karczku, obsmażamy z obu stron po około siedem minut.
3. W między czasie jeśli macie mrożone grzyby, jak ja przelewamy wodą, odsączamy przekładamy na rozgrzaną patelnię( drugą bez karczku) gdy woda odparuje, dodajemy masło i pokrojoną w kostkę cebule, dodajemy przypraży, sól, pieprz, pieprz młotkowany z kolendrą.
4. Smażymy dosłownie kilka minut, aby cebula się zeszkliła.
5. Grzyby z cebulą przekładamy do karczku, zalewamy wodą lub bulionem, tyle aby przykryło mięso, dusimy około 30 - 40 minut.
6. Redukujemy sos.
7. Podajemy z ulubionymi dodatkami, ja podałam z kaszą gryczana, którą ostatnio "odkryłam" i często stosuję ja jako element składowy obiadu ;)
Komentarze