Bitki w sosie grzybowym

4.51 (153 ocen)

  • 60 min

Prosty i smaczny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • ok.80 dag schabu (lub łopatki,szynki czy karkówki)
    ok.2 szkl. bulionu
    1 nieduża cebula
    ok.2 łyżek suszu grzybowego (zmielone na pył suszone grzyby)
    listek laurowy
    sól
    pieprz
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki mąki
    olej
Wystaw ocenę:

4.51 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bitki w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięso pokroić na kotlety i lekko rozbić,przyprawić.Posiekaną cebulę zezłocić na oleju i przełożyć do garnka.Na tym samym tłuszczu obsmażyć na rumiano mięso i dołożyć do cebuli.Podlać bulionem,wrzucić listek i susz grzybowy,dusić do miękkości.Śmietanę rozmieszać z mąką i odrobiną sosu spod duszenia.Wlać do mięsa i gotować jeszcze chwilę,aż sos zgęstnieje.Doprawić.Podawać z kaszą lub ziemniakami i surówką.

Porady

Zmielone w malakserze na pył suszone grzybki są niezwykle aromatyczne.Są świetnym dodatkiem do zup,sosów,mięs czy bigosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Suszone grzyby Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować