Kapusta pekińska zapiekana

0 (0 ocen)

Kapusta pekińska zapieczona w pysznym sosie. Prosto i smacznie.

Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska (450g)

    Sos:
    200 g śmietany 12%
    100 g serka topionego z papryką
    5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku

    Dodatkowo:
    kminek cały do posypania (można pominąć)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kapusta pekińska zapiekana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta pekińska zapiekana 1. Kapustę przekroić na pół i obgotować (15 min) w lekko osolonej wodzie. Dokładnie osączyć. Kapustę przełożyc do naczynia żaroodpornego.
  • Kapusta pekińska zapiekana 2. Na sos serek dokładnie rozetrzeć ze śmietaną, dadać koncentrat, curry, paprykę i czosnek. Całość wymieszać i na wolnym ogniu, mieszając, zagotować. Sos doprawić do smaku i wylać na obgotowaną kapustę. Zapiekać 15 min (200 st. C).
    Gotową zapiekankę można posypać kminkiem.

Porady

Jeśli Ktoś lubi, kminek można dodać również do sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować