Kapusta małosolna

4.5 (195 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jest pyszna sama w sobie i jest także doskonałą bazą do sałatek. Polecam.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • główka młodej kapusty
    marchewka
    4 łyżki posiekanego koperku
    łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kapusta kiszona

Kapusta małosolna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować. Dodać łyżeczkę soli i dobrze pougniatać. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i posiekany koperek. Pozostawić na 2 godziny. Kapusta puści sok. Przełożyć do słoika i porządnie ugnieść. Dodać sok. Nie przykrywać. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż rozpocznie się proces fermentacji, proces kwaszenia. Żeby ten proces zahamować należy słoik wstawić najlepiej do lodówki. Wtedy można zamknąć słoik.
    Kapusta jest gotowa do spożycia. Można zajadać albo można robić sałatki na bazie takiej kapusty.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować