Kapusta kiszona błyskawiczna

5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przygotowuję ją z młodej kapusty, gdy wybieramy się na piknik. Jest wyśmienita do mięs z grilla.

Składniki:

  • ● główka młodej kapusty (ok. 1,5 kg)
    Marynata:
    ● 1/3 szkl. cukru
    ● 1/2 szkl. oleju
    ● łyżka soli
    ● 1/2 szkl. octu winnego lub 1/4 szkl. octu spirytusowego 10-proc.
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta kiszona błyskawiczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę:
    do naczynia wlewamy olej oraz
    ocet. Wsypujemy sól i cukier
    i energicznie mieszamy (lub miksujemy),
    aż cukier się rozpuści.
  • 2. Kapustę oczyszczamy ze
    zwiędłych wierzchnich liści
    i kroimy w ćwiartki. Po wykrojeniu głąbów drobno szatkujemy
    i płuczemy.
  • Kapusta kiszona błyskawiczna 3. Do garnka porcjami wkładamy
    kapustę, mocno ubijamy
    drewnianym tłuczkiem i polewamy
    marynatą. Przykrywamy
    i odstawiamy w chłodne miejsce
    na co najmniej 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować