Kiszona kapusta

5 (140 ocen)

  • 3 godz.

Kapustę kisiła moja babcia, mama kisze i ja, Nie ma to jak domowa kapusta kiszona

  • 3 godz.

Składniki:

  • 10 kg kapusty krajanki
    17 dkg soli
    2 marchewki
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszona kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieram z brzydkich liści, myję ją i wykrawam kłęby ze środka.Kroją ją specjalnym heblem do kapusty. Marchew obieram, myję, i ścieram na tarce jarzynowej. Dodaję do kapusty, przesypuje solą, mieszam i odstawiam na dwie godziny. Kapusta zmorzy się. Następnie przekładam do słojów, mocno ubijam, żeby wyszedł nadmiar soku. Słoiki odstawiam w ciepłe miejsce, na około dwa tygodnie. Po tym czasie kapustę przenoszę do piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować