Kapuśniak z mięsem mielonym i okrą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna zupa lekko zagęszczona okrą.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża marchew
    1 pietruszka
    1 kawałek selera korzeniowego
    3 ziemniaki
    300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    2 łyżki oleju
    1/2 małej główki białej kapusty
    3-4 suszone grzyby
    3 łyżki kaszy pęczak
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    kilka strąków okry
    kminek mielony
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak z mięsem mielonym i okrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
    Kapustę szatkujemy.
    Grzyby obgotowujemy, kroimy w paski.
    W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso mielone, przy pomocy szpatułki rozdrabniamy na mniejsze fragmenty.
    Następnie wrzucamy jarzyny wraz z ziemniakami oraz grzyby, dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając (około 5-7 min).
    Do rondla wrzucamy poszatkowaną kapustę i kaszę, gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 min, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy do miękkości kaszy.
    Po 5 minutach od momentu dodania koncentratu dodajemy pokrojoną okrę.
    Do smaku doprawiamy kminkiem, solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.42 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Zupa z mięsem mielonym

4.42 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zupa z mięsem mielonym

Krystyna32 Pyszna, aromatyczna i pożywna zupa. 20 min

To może cię zainteresować