Kapuśniak na żeberkach wędzonych

  • wyświetlono: 1013 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pożywna, idealnie rozgrzewająca w chłodne dni lekko kwaśna zupa z wkładką z wędzonych żeberek. W sam raz na pierwsze przejawy zimy.

alaaa

Składniki

300 g wędzone żeberka
1 marchewka
1 pietruszka mniejsza
seler kawałek
2 ziemniaki
2 listki laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
kawałek cebuli
2 litry bulionu warzywnego
250 g kiszonej kapusty
1 kiełbasa śląska
sól, pieprz czarny do smaku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania przepisu:

Kapuśniak na żeberkach wędzonych

  • 1. Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone na mniejsze części wędzone żeberka i gotować. Marchewkę, pietruszkę, seler oczyścić i pokroić w półplasterki włożyć do bulionu. Dodać czosnek, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą al dente dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i ugotowaną kapustę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Zupę doprawić do smaku. Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać, pokroić i w osobnym garnku ugotować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiad

Komentarze

Podobne przepisy

kapusniak

Dodane przez: lexi27

Kapuśniak na żeberkach

Pyszna, sycaca zupa na chłodne...

kapuśniak na wędzonych udkach

Dodane przez: Alex M

Kapuśniak na wędzonych udkach

Zimą uwielbiamy takie zupy. Z domową...

Kapuśniak na żeberkach

Dodane przez: Gregorhspeed

Kapuśniak na żeberkach

Tradycyjna polska kuchnia.

Kapuśniak na żeberkach

Dodane przez: Gregorhspeed

Kapuśniak na żeberkach

No i mamy „atak” na kiszoną kapustę.

Kapuśniak na wędzonym kurczaku

Dodane przez: zbysiowa

Kapuśniak na wędzonym kurczaku

Pyszny niskokaloryczny kapuśniak

image-1efem7q

Dodane przez: Magster

KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH

Kolejna smaczna i sycąca zupa kuchni...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE