Kapuśniak na żeberkach wędzonych

4.5 (151 ocen)

Pożywna, idealnie rozgrzewająca w chłodne dni lekko kwaśna zupa z wkładką z wędzonych żeberek. W sam raz na pierwsze przejawy zimy.

Składniki:

  • 300 g wędzone żeberka
    1 marchewka
    1 pietruszka mniejsza
    seler kawałek
    2 ziemniaki
    2 listki laurowe
    3-4 kulki ziela angielskiego
    1 ząbek czosnku
    kawałek cebuli
    2 litry bulionu warzywnego
    250 g kiszonej kapusty
    1 kiełbasa śląska
    sól, pieprz czarny do smaku
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kapuśniak na żeberkach wędzonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone na mniejsze części wędzone żeberka i gotować. Marchewkę, pietruszkę, seler oczyścić i pokroić w półplasterki włożyć do bulionu. Dodać czosnek, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą al dente dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i ugotowaną kapustę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Zupę doprawić do smaku. Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać, pokroić i w osobnym garnku ugotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować