Kapuśniak na wędzonych żeberkach z suszonymi grzybami

  • wyświetlono: 2130 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Aromatyczna, rozgrzewająca i syta domowa zupa. Idealna w chłodne dni. Podana z kromką świeżego chleba, będzie idealna jako samodzielne danie obiadowe. Polecam.

afrodyta
  • 150min

Składniki

500 gr wędzonych żeberek
500 gr kiszonej kapusty
20 gr suszonych borowików
1 pęczek włoszczyzny
5 ziemniaków
2 kostki rosołowe
1 łyżka suszonego majeranku
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
½ pęczka pietruszki
Sól morska, świeży pieprz kolorowym, maggi do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Kapuśniak na wędzonych żeberkach z suszonymi grzybami

  • 1. Suszone grzyby zalać ok. ½ litrem zimnej wody. Odstawić do napęcznienia na ok. ½ godziny.
  • 2. Wędzone żeberka umyć pod bieżącą wodę. Żeberka włożyć razem z liściami laurowymi oraz zielem angielskim do dużego garnka. Zalać 3 litrami wody. I zagotować na średnim ogniu. Następnie dodać obraną i umytą włoszczyznę, kostki rosołowe oraz namoczone i pokrojone grzyby wraz z wodą , w której się moczyły. Całość gotować do miękkości wszystkich warzyw – ok. 1 ½ godziny.
  • 3. W tym czasie obrać i umyć ziemniaki, pokroić je w kostkę u gotować w osobnym garnku w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody i ostawić.
  • 4. Z wywaru wyjąć mięso, warzywa i przyprawy. Teraz do wywaru dodać pokrojoną kiszoną kapustę wraz z zalewą oraz suszony majeranek. Gotować, do miękkości kapusty. Mięso obrać z kości i pokroić w kostkę. Ugotowane marchewki pokroić w plastry.
  • 5. Gdy kiszona kapusta będzie miękka do zupy dodać marchewki, mięso oraz ziemniaki. Całość przyprawić do smaku solą morską, świeżo zmielonym pieprzem oraz przyprawą typu maggi. Na samym końcu dodać posiekaną pietruszkę.
  • 6. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy składniki przegryzą.

Porady

Składniki podane na ok. 8 porcji.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyszkola_babcilatozimaDrugie daniekiszona kapustasuszone grzybymajeranekobiadwiosnakuchnia polskajesieńKapuśniaksytekwaśnesuszone borowikirozgrzewająca zupatradycyjnepierwsze daniezupa kapuśniaksamodzielne daniezupa na obiadwędzone żeberkazupa na wędzonych żeberkach

Komentarze

Podobne przepisy

image-0rn21kn

Dodane przez: TasteTherapy

Tradycyjny kapuśniak na żeberkach

Czasem mam tak, że nachodzi mnie...

Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach

Letnia wersja kapuśniaka.

Kapuśniak na żeberkach

Dodane przez: Iwona75

Kapuśniak na żeberkach

Sycąca zupa na każde dni.

Kapuśniak na żeberkach

Dodane przez: Goszka

Kapuśniak na żeberkach

Kapuśniak wyszedł naprawdę smaczny,...

Kapuśniak na żeberkach

Dodane przez: Gregorhspeed

Kapuśniak na żeberkach

No i mamy „atak” na kiszoną kapustę.

Kapuśniak z grzybami na śliwkowo

Dodane przez: Dalia84

Kapuśniak z grzybami na śliwkowo

Pyszny kapuśniak w mało znanej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE