Pyszna rozgrzewająca i sycąca zupa. A do tego tania i bardzo smaczna. Wychodzi bardzo duża porcja więc może być na dwa dni lub część zupy można zamrozić..
Składniki:
2 litry rosołu
1 litr wody
2 marchewki
2 pietruszki ( może być włoszczyzna z rosołu)
400 g kapusty kiszonej
4 łyżki kaszy pęczak
200 g kiełbasy podwawelskiej
1 cebula
3 ogórki konserwowe
2 łyżki smalczyku domowego
sól,pieprz
Kapuśniak na rosole z kaszą i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę przepłukać i odsączyć. Pokroić w małą kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę smalczyku. Dodać kapustę i smażyć około 10 minut.
2.Do dużego garnka przelać rosół, dodać wodę i zagotować. Jeśli mamy surowe warzywa to dodajemy je do zupy w tym momencie ( pokroić w plastry) i pogotować 4-5 minut.
3.Do wywaru dodać kapustę kiszoną. Po około 15 minutach dodać kaszę i gotować nadal. W między czasie na patelni rozgrzać drugą łyżkę smalczyku. Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić. Dodać pokrojoną w małą kostkę kiełbasę i smażyć aż będzie rumiana.
4.Jeśli używamy warzyw z rosołu należy pokroić je w plasterki i dodać do zupy razem z podsmażoną kiełbasą i cebulą. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach i dodać do garnka. Gotować jeszcze 5 minut i zupa gotowa smacznego!
Komentarze