Kapuśniak z kaszą jęczmienną

4.48 (195 ocen)

W chłodne jesienno-zimowe dni nic tak nas nie rozgrzeje jak talerz gorącego kapuśniaku z kaszą jęczmienną. Zupa jest smaczna i bardzo sycącą, uwielbiam taki kapuśniak.

Składniki:

  • 300 gram wędzonych żeberek
    0,5 kilograma kiszonej kapusty
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    100 gram kaszy jęczmiennej
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    5 ziaren pieprzu
    Sól, pieprz
    Majeranek
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Kapusta kiszona

Kapuśniak z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka razem z przyprawami i obraną cebulą przekładamy do garnka, zalewamy 4 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Żeberka i cebulę wyjmujemy z wywary, wsypujemy kaszę jęczmienną, gotujemy do momentu aż będzie miękką. Dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną drobno kroimy, dodajemy do zupy i jeszcze gotujemy przez kilka minut. mięso rozdrabniamy i dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować