Kapitański przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier.
Do ubitych białek dosypujemy resztę składników i wlewamy olej.
Miksujemy na najniższych obrotach miksera.
Żółtka i jajka ucieramy z cukrem na puch.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,kakao
Wlewamy olej. Gotowe ciasta odstawiamy na chwilę .
Wykładamy porcjami oba ciasta .
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy 30 - 35 minut.
Miedzy czasie smarujemy blaszkę olejem i posypujemy ją mąką .
.
2.Po upieczeniu przekrawamy na dwa blaty.
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody każdą i odstawiamy do stężenia.
Banany kroimy w plastry skrapiamy sokiem z cytryny.
Na jeden blat ciasta wykładamy brzoskwiniową galaretkę lekko stężałą.
Na nią układamy namoczone w naparze z kawy delicje.
3.Wykładamy plastry bananów.
Zalewamy je wiśniową galaretką.
Przykrywamy drugim blatem ciasta.
Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową.
Komentarze