Kandyzowana skórka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Obrać bardzo cienko, tak aby pozbyć się białej części (albedo) która powoduje ze skórka cytrynowa nabiera gryczki.
2.Obraną skórkę przełożyć na patelnie i zalać szklanka wody i zagotować. Gotować 3-4 minuty a następnie odcedzić i przepłukać.
3.Skórki z cytryny pokroić w droba kostkę lub paseczki i przełożyć na patelnie, dodać cukier i zalać szkalnką wody. Gotować na małym ogniu do momentu aż prawie cały syrop odparuje a cukier dokładnie oblepi kawałki skórki.
4.Wyłączyć grzanie i zostawić do przestudzenia – najlepiej po kilku chwilach zdjąć skórkę z patelni i przełożyć na talerz. Przechowywać w zamkniętym słoiku w ciemnym i chłodnym miejscu lub w lodówce.
Porady
Smak kandyzowanej skórki można wzbogacic dodąc cynamon.
Komentarze