Kandyzowana skórka cytrynowa

0 (0 ocen)

Pyszna skórka cytrynowa w cukrze. Dodaje ją do ciast, deserów, lodów czy herbaty. Świetnie sprawdza się jako słodka przekąska.

Składniki:

  • 5 cytryn
    2 szklanki wody
    8 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kandyzowana skórka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kandyzowana skórka cytrynowa 1. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Obrać bardzo cienko, tak aby pozbyć się białej części (albedo) która powoduje ze skórka cytrynowa nabiera gryczki.
  • Kandyzowana skórka cytrynowa 2. Obraną skórkę przełożyć na patelnie i zalać szklanka wody i zagotować. Gotować 3-4 minuty a następnie odcedzić i przepłukać.
  • Kandyzowana skórka cytrynowa 3. Skórki z cytryny pokroić w droba kostkę lub paseczki i przełożyć na patelnie, dodać cukier i zalać szkalnką wody. Gotować na małym ogniu do momentu aż prawie cały syrop odparuje a cukier dokładnie oblepi kawałki skórki.
  • Kandyzowana skórka cytrynowa 4. Wyłączyć grzanie i zostawić do przestudzenia – najlepiej po kilku chwilach zdjąć skórkę z patelni i przełożyć na talerz. Przechowywać w zamkniętym słoiku w ciemnym i chłodnym miejscu lub w lodówce.

Porady

Smak kandyzowanej skórki można wzbogacic dodąc cynamon.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skórka z cytryny Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować