Kandyzowana skórka pomarańczowa w rumowym syropie

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Skórka pomarańczowa sama w sobie jest niezwykle aromatyczna, ale zatopiona w syropie uperfumowanym rumem to dopiero rarytas godny najdelikatniejszego podniebienia! Wszelkie makowce, babki, serniki, jabłeczniki aż proszą się o ten dodatek.

  • 1 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże pomarańcze
    1 szklanka cukru
    50 ml rumu
    sok z dwóch pomarańczy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Kandyzowana skórka pomarańczowa w rumowym syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Pomarańcze dokładnie myjemy. Obieramy starannie ze skórki, nacinając je uprzednio nożem na cząstki. Skórki oczyszczamy z białego miąższu wycinając go dokładnie (nadaje gorzkiego smaku potrawom, trzeba się go pozbyć). Następnie obgotowujemy je trzykrotnie po 15 minut. Za każdym razem zmieniamy wodę, w której się gotowały.
  • o 2. Obgotowane skórki kroimy w cienkie paseczki lub drobną kostkę. Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy i wsypujemy cukier, doprowadzamy do zagotowania i zredukowania do gęstego syropu (jeśli pomarańcze nie były soczyste należy dolać odrobinę wody, syrop nie może być zbyt gęsty), wrzucamy pokrojoną skórkę. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Skórki w gotującym się syropie stale mieszamy. Pilnujemy, aby cukier się nie skarmelizował, a skórka stała się szklista. Po ugotowaniu i ostygnięciu wlewamy rum. Alkohol spowoduje, że syrop nie stwardnieje, no i da piękny aromat.
    Gotową skórkę pomarańczową w syropie rumowym przekładamy do słoiczka i zakręcamy wieczko.
  • o 3. Poniżej przedstawiamy przedwojenny przepis na kandyzowanie na sucho skórki pomarańczowej. Pochodzi on z "Kucharki litewskiej" Wincentyny Zawadzkiej:

    " Pokrajać na cztery części skórkę z pomarańczy, ugotować w wodzie na miękko, zmieniając ją kilka razy i odcedzić na sito; zagotować ulep z dwóch szklanek wody na 40 deka cukru, wrzucić skórki, gotować pół godziny, wylać do fajansowego naczynia, niech dobę postoi. Nazajutrz zlać ulep, zagotować, wrzucić skórki, przegotować parę razy i znów postawić na kilka dni. Trzeci raz to samo powtórzyć, ostudzić, wyjąć na sito, skoro oschną osypać drobnym cukrem, włożyć do mosiężnego rondelka i mieszać na żarze, żeby się ocukrowały, po czym wyjąć, rozłożyć na półmiski i pozostawić do letniego pieca, aby wyschły."

Porady

Proces kandyzowania skórki pomarańczowej polega na powolnym wnikaniu cukru do jej wnętrza. Duża zawartość cukru i niewiele soku powodują, że owoc konserwuje się i dzięki temu zachowuje długo trwałość - nawet do kilku miesięcy. Kandyzować skórkę pomarańczową czy cytrynową można na różne sposoby. Nasz wydaje się dosyć prosty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce kandyzowane

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować