Kanapeczki są pełne smaku i trudno się od nich oderwać, a dodatkowo wyglądają obłędnie na stole. Są bardzo wygodne do serwowania, gdyż wystarczy rozłożyć je na dużym talerzu i obok położyć serwetki.
30 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
PASTA Z KURCZAKA:
- pierś kurczaka: 2 sztuki
- szafran nitki: 1 szczypta
- curry w proszku: 1 łyżeczka
- curry w proszku: 0.5 łyżeczki
- sól i pieprz: 1 szczypta
- przyprawa do kurczaka: 0.5 łyżeczki
- ocet pomidorowy: 0.5 łyżeczki
- majonez: 2 łyżki
- musztarda francuska ziarnista: 1 łyżeczka
- słodko-ostry sos chili: 0.5 łyżeczki
- kukurydza z puszki: 2 łyżki
DO DEKORACJI:
- pumpernikiel koktajlowy: 1 opakowanie
- pomidorki koktajlowe: 10 sztuk
- ogórek mały: 0.5 sztuki
- kiełki rzodkiewki: 2 łyżki
Kanapki koktajlowe z pastą z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zagotuj wodę w małym garnuszku z dodatkiem szafranu i ½ łyżeczki curry.
RADA: Jeśli nie masz szafranu, dodaj szczyptę kurkumy.
2. Lekko po nakłuwaj piersi kurczaka i włóż je do gotującej się wody. Gotuj, aż mięso będzie miękkie.
3. Kiedy piersi już się ugotują, wyjmij je i ostudź. Następnie widelcem porozrywaj na drobne "włókna".
4. Wymieszaj mięso z resztą składników (1 łyżeczką curry w proszku, solą i pieprzem, przyprawą do kurczaka, octem pomidorowym, majonezem, musztardą, sosem chili i kukurydzą). Odłóż na chwilę do lodówki, aby smaki się połączyły.
2.5. Rozłóż pumpernikiel na talerzu i nałóż odpowiednią ilość pasty z kurczaka.
RADA: Jeżeli nie masz mini pumpernikla, kup zwykły i wytnij kółka metalowym pierścieniem do wykrawania ciasteczek. Przy jego użyciu możesz później dokładnie nałożyć pastę z kurczaka.
6. Przystrój kiełkami i ćwiartkami pomidorków koktajlowych oraz ogórkiem.
Komentarze