Kamyczki

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciastka typowo świąteczno karnawałowe. Przepis jest w rodzinie od przeszło 50 lat

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki
    0,5 kg cukru
    0,5 k miodu
    3 jajka
    6 dkg masła
    1,5 dkg sody
    2 opakowania przyprawy korzennej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Piernik

Kamyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód rozgrzać w garneczku, jak przestygnie dodać tłuszcz oraz przyprawę korzenną.
    Po przestygnięciu połączyć wszystkie składniki.
    Zagnieść ciasto. Powinno być twarde.
    Z ciasta robić wałeczki, powiedzmy grubości palca i kroić małe kawałki np. wielkości wiśni.
    Ciasteczka układać na formie wyłożonej papierem. Należy zachować pewne odległości bo ciasteczka trochę urosną.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160O , czas 10-15 minut, należy pilnować żeby za bardzo się nie przyrumieniły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Miód Cukier Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować