Frytki kamyczki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś wielki post w planach miałam pieczarkową ale zrobię ją jutro. Dziś syn zażyczył se frytek powiedział tak : " mamo zrób frytki ale te co ty nam często robisz no wiesz te kamyczki ", więc nie długo myślałam i wzięłam się za obieranie ziemniaków i przygotowanie kamyczków. Nie wiele osób zna taki rodzaj frytek u mnie dzieci nimi się zajadają bardziej niż tradycyjnymi.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków ( można więcej ),

    0,5 - 1 litra oleju,

    sól lub przyprawa do ziemniaków.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Frytki Dodatki

Frytki kamyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • frytki 1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę jak do zupy, ( może być większa kostka ). Umyte osuszyć na durszlaku aby wyciekła z nich woda, w między czasie w głębokiej patelni postawić olej aby się rozgrzał.
  • frytki 2. Tak przygotowane kamyczki wrzucać na rozgrzany olej ( ja wrzucałam na dwa razy ) i smażyć do pokazania się złotego koloru, kamyczki co jakiś czas obracać górę do dołu i tak na przemian.
  • frytki 3. Usmażone kamyczki wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przełożyć na talerz i obsypać solą lub przyprawą do ziemniaków.
  • frytki 4. Takie frytki kamyczki nadają się do jedzenia z solą lub przyprawą do ziemniaków, keczupem, sosem ulubionym jak również jako dodatek do dania głównego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować