Kalafiorowo - ziemniaczane kotleciki

4.92 (13 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosty nieskomplikowany przepis na smaczne kotleciki z kalafiora i ziemniaków.
Jest to fajny sposób na warzywne kotleciki, które zastąpią nam mięso.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kalafior 1 szt. średniej wielkości,
    ziemniaki ugotowane 300 g,
    jajka 2,
    czosnek 2 ząbki,
    cebula 1,
    koperek 1/2 pęczka,
    natka pietruszki 1/2 pęczka,
    cebulka zielona 1/2 pęczka,
    sól i pieprz do smaku,
    bułka tarta 2 - 3 łyżki,

    Dodatkowo;
    bułka tarta do panierowania,
    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.92 (13 ocen)

Zobacz również:

Klopsiki

Kalafiorowo - ziemniaczane kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior obrać, podzielić na różyczki i ugotować na pół twardo w lekko osolonej wodzie.
    Po ugotowaniu i wystudzeniu kalafior rozdrobnić widelcem lub tłuczkiem.
    Do kalafiora dodać ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki, dodać przyprawy oraz jajka.
    Do masy kalafiorowo ziemniaczanej dodać pokrojoną cebulę i czosnek oraz posiekaną zieleninę.
    Całość wymieszać do połączenia składników, gdyby masa była za luźna dodać bułkę tartą.

    Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować