Zupa kalafiorowa z serkiem topionym

4.96 (146 ocen)

Jeśli trochę znudziła nam się standardowa zupa kalafiorowa to możemy ja trochę urozmaicić. Jest prosta i szybka w przygptowaniu. U mnie w domu znikła błyskawicznie.

Składniki:

  • • 1 średni kalafior,
    • 4-5 ziemniaków,
    • 1 mała marchewka,
    • kawałek pora (ok 4-5 cm),
    • 1-2 plasterki korzenia pietruszki,
    • 1-2 gałązki pietruszki,
    • 1-2 łyżeczki suszonych warzyw,
    • 100 g serka topionego ( ja dałam śmietankowy),
    • 1,5-2 litry wody ( może być również rosół z wcześniejszego obiadu),
    • Sól, pieprz, słodka i ostra papryka, curry,
Wystaw ocenę:

4.96 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kalafiorowa z serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora rozdzielam na różyczki, pora i ziemniaka kroję w mała kostkę, marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach, pora kroję w plasterki.
    W garnku zagotowuję wodę ( ja użyłam rosołu) i wrzucam surowe i suszone warzywa, przyprawiam do smaku według uznania, gotuję ok. 20-25 min, tak aby kalafior był miękki ale nie rozgotowany. Gdy warzywa będą miękkie, odlewam 1-2 chochelki do wysokiego naczynia ( razem z warzywami), dodaję serek topiony, gałązkę pietruszki i miksuję na gładko. Wlewam do zupy i zagotowuję. Jeśli jest potrzeba doprawiam do smaku.

Porady

Pietrusze możemy również posiekać i dodać do zupy, ja zmiksowałam aby ukryć przed dzieciaczkami które kręcą nosem :) Jeśli lubimy pikantniejszą to możemy posypać na koniec płatkami chili :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować