Kalafior po grecku

4.5 (166 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealne dla wielbicieli warzyw. Po prostu Prze Pysz Ne!

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 marchewki
    1 pietruszka
    1 kawałek selera korzeniowego
    1 łyżka masła
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 por (biała część)
    3-4 liście kaffiru
    500 ml passaty pomidorowej
    2 łyżki sosu sojowego
    1 kalafior
    1 łyżka sosu ostrygowego
    cukier palmowy
    tymianek
    cynamon
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    ryż
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafior po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalafior po grecku 1. Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy posiekany czosnek.
    Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w piórka.
    Warzywa dodajemy do cebuli, dodajemy sos sojowy, zalewamy passatą, wrzucamy liście kaffiru i dusimy pod przykryciem około 10 min.
    Kalafior dzielimy na różyczki, dodajemy do warzyw, dusimy pod przykryciem około 30 min. Wlewamy sos ostrygowy.
    Całość doprawiamy do smaku cukrem, cynamonem, tymiankiem, solą i pieprzem.
    Podajemy z ryżem i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować