Potrawa jest pyszna, w smaku trochę przypomina gołąbki, ale w wersji light, bo bez ryżu. Wypróbowałam ją wielokrotnie jako codzienny obiad, ale i jako gorąca przystawka na imprezach.
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
- mięso mielone (w zależności od upodobania): 500 gramów
- kalafior(mały): 2 sztuki
- Jajko: 1 sztuka
- sok pomidorowy: 1 litr
Nadziewany kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiory, po obraniu z liści, podgotowujemy w osolonej wodzie tak, aby kwiaty się rozluźniły (ale nie za bardzo, jak do podania do stołu, bo wtedy się rozwala)
2.W czasie, gotowania kalafiorów doprawiamy mięso mielone, jak na przesolone kotlety tj. z jajkiem i przyprawami. Możemy dodać bułki tartej lub mąki kukurydzianej (wersja dietetyczna).
3.Po wystudzeniu kalafiorów (np. pod strumieniem zimnej wody), delikatnie rozchylając kwiaty 'wpychamy' doprawione mięso mielone.
4.Tak przygotowane kalafiory układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy osolonym sokiem pomidorowym. Danie pieczemy w piekarniku zamknięte przez około godziny w 180-200 stopniach.
5.Podajemy polane sosem pomidorowym. Smaczne również na zimno albo po odgrzaniu nawet na drugi dzień.
Komentarze