Kakaowy biszkopt z truskawkami

4.5 (150 ocen)

Trochę tradycji czyli klasyczny biszkopt z masą grysikową i galaretką z truskawkami. Na specjalne życzenie mojej mamy.

Składniki:

  • Biszkopt

    7 jajek
    szkl cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    3 łyżki kakao
    3/4 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl maki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:

    1l mleka
    9 łyżek kaszy manny błyskawicznej
    250g masła w temp. pokojowej
    1 szkl cukru
    2 łyżki c. waniliowego

    Galaretka

    400 g truskawek
    2 galaretki truskawkowe

    Poncz:

    1/2 szkl wody
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Kakaowy biszkopt z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szcz. soli na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ucierać aż piana będzie szklista. Dodawać po 1 żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami. Biszkopt przelać na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w temp 180 st. Ostudzić, przekroić na 2 blaty.
  • 2. Do garnuszka odlać 1 szkl mleka- wymieszać z grysikiem, resztę zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać grysik i gotować kilka minut aż zgęstnieje. Przykryć i odstawić do ostygnięcia. Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Ostudzić. Masło w temp. pokojowej utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce zimnej kaszki. Biszkopt nasączyć ponczem, przełożyć masą. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek, zalać tężejącą galaretką. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować