Biszkopt kakaowy

0 (0 ocen)

Idealny biszkopt jako baza do tortów lub ciast.

Składniki:

  • 6 jajek
    lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
    1 kopiasta łyżka kakao gorzkiego (kakao plus mąka pszenna powinniśmy dać ¾ szklanki)
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkopt kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki i kakao wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, po jednym, nadal ubijając.
  • 2. Przesiane mąki i kakao dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
  • 3. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia( tylko dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka)
  • 4. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić (w formie) na podłogę. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty.

Porady

Boki biszkoptu oddzielić od formy dopiero po wystygnięciu ciasta. Po wyjęciu z formy odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia ( w ten sposób uzyska się płaski, gładki biszkopt)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować