Biszkopt kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki i kakao wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, po jednym, nadal ubijając.
2.Przesiane mąki i kakao dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
3.Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia( tylko dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka)
4.Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić (w formie) na podłogę. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty.
Porady
Boki biszkoptu oddzielić od formy dopiero po wystygnięciu ciasta. Po wyjęciu z formy odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia ( w ten sposób uzyska się płaski, gładki biszkopt)
Komentarze