Biszkopt kakaowy z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretka: Galaretkę rozpuścić we wrzątku (w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu czyli zazwyczaj w 1,5 szklanki zamiast w 2). Schłodzić.
2.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodać cukier lub ksylitol. Następnie dodać żółtka i jeszcze przez chwilę miksować.
3.Mąkę tortową, kakao i krupczatkę przesiać.
Delikatnie wmieszać w masę jajeczną, najlepiej silikonową lub drewnianą szpatułką.
4.Spód formy wyłożyć papierem.
5.Biszkopt przelać do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok 20 minut. Po upieczeniu przez chwilę zostawić w uchylonym piekarniku.
6.Po ostygnięciu biszkopt posmarować dżemem.
7.Masa: Schłodzoną kremówkę ubić z fixem i rozsmarować na cieście.
8.Truskawki umyć, pokroić na połówki i wyłożyć na śmietanę.
Komentarze