Biszkopt kakaowy z truskawkami i galaretką

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Delikatny, puszysty biszkopt kakaowy ze śmietaną, truskawkami i galaretką.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na tortownicę o średnicy 26 cm

    biszkopt:
    2 jajka XL
    1 pełna łyżka mąki tortowej
    1 łyżka krupczatki
    1 pełna łyżka kakao
    3 łyżki cukru lub ksylitolu
    dodatkowo:
    4-5 łyżek dżemu truskawkowego albo wieloowocowego
    250 ml kremówki 30/36%
    1 fix do śmietany
    1 galaretka truskawkowa (krystaliczna lub czerwona)
    ok 500 g świeżych truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki Dżemy

Biszkopt kakaowy z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretka: Galaretkę rozpuścić we wrzątku (w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu czyli zazwyczaj w 1,5 szklanki zamiast w 2). Schłodzić.
  • 2. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodać cukier lub ksylitol. Następnie dodać żółtka i jeszcze przez chwilę miksować.
  • 3. Mąkę tortową, kakao i krupczatkę przesiać.
    Delikatnie wmieszać w masę jajeczną, najlepiej silikonową lub drewnianą szpatułką.
  • 4. Spód formy wyłożyć papierem.
  • 5. Biszkopt przelać do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok 20 minut. Po upieczeniu przez chwilę zostawić w uchylonym piekarniku.
  • 6. Po ostygnięciu biszkopt posmarować dżemem.
  • 7. Masa: Schłodzoną kremówkę ubić z fixem i rozsmarować na cieście.
  • 8. Truskawki umyć, pokroić na połówki i wyłożyć na śmietanę.
  • 9. Na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Kakao Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować