Kakaowo- Migdałowy Rarytas:)

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Kakaowe ciasto połączone z pianą oraz migdałami , pyszne, smaczne, apetyczne. Aromatyczny i oryginalny smak.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Forma 38*24
    Ciasto kakaowe:
    1 kostka margaryny
    1,5 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao

    Krem kakaowy:
    1 budyń waniliowy
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mleka
    1 masło
    2,5 łyżeczki kakao
    1,5 łyżki wódki

    Ciasto biszkoptowe.
    4jajka
    3/4szkl. Cukru
    1szkl. Mąki pszennej
    3 łyżeczki maku
    szczypta soli
    1 1/2 proszku do pieczenia.

    Piana:
    1śnieżka
    1galaretka agrestowa

    Dodatkowo:
    migdały
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kakaowo- migdałowy rarytas:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTA KAKAOWE: Margarynę, mleko, cukier i kakao zagotować, cały czas mieszając aby się nie przypaliło.Gdy masa przestygnie dodać do niej żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodać ubite na pianę białka. Całość delikatnie mieszać, piec ok. 50 min. W temperaturze ok. 160 stopni.
  • 2. Krem kakaowy: Na mleku i cukrze gotujemy budyń, studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń. Następnie dodajemy kakao oraz wódkę.
  • 3. Biszkopt. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z makiem. Piec w tem. 170C. 25min.
  • 4. Piana:
    Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Śnieżkę ubijamy wg przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wlewamy do ubitej śnieżki, miksujemy. Na pianę posypujemy migdały.
  • 5. PRZEKŁADANIE:
    Ciasto Kakaowe, Krem Kakaowy, Biszkopt, Piana, Migdały
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować