Tort kakaowo - migdałowy

0 (0 ocen)

Pyszny, szybki, prosty i na każdą okazję :)

Składniki:

  • Biszkopt:

    - 5 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -3/4 mąki tortowej
    - 1 kopiasta łyżka kakao
    Poncz:
    - kieliszek likieru migdałowego
    - kilka łyżeczek wody

    Krem :
    -400ml mleka
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - kilka kropel aromatu migdałowego
    - 100g zmielonych migdałów
    - ziarenka z jednej laski wanilii
    - 100 g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort kakaowo - migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Mąki i kakao mieszamy razem. Białka oddzielamy od żółtek i dokładnie ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wyłączamy mikser i dodajemy po żółtku delikatnie mieszając łyżką i tak do wykończenia żółtek. Następnie przesiewamy po łyżce mąk z kakaem. Dokładnie mieszamy. Tortownicę 24cm wyściełamy papierem ( tylko dno) wlewamy biszkopt i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( piekarnik góra - dół) na 5-10 min aż biszkopt wyrośnie a następnie zwiększamy temperaturę do 180C i pieczemy około 30 min. Po tym czasie zostawiamy drzwi piekarnika zamknięte przez 5 minut, przez kolejne 5 minut trzymamy piekarnik otwarty i wyjmujemy biszkopt i przekładamy na czystą ściereczkę i odstawiamy do wystudzenia.
    Jak wystygnie kroimy na 3 części. Każdą nasączamy ponczem.
    Mleko zagotowujemy z migdałami i ziarenkami waniliowymi a kiedy będzie wrzeć dodajemy mąkę ziemniaczaną . Kiedy masa zgęstnieje dodajemy aromat migdałowy i miękkie masło. Dokładnie miksujemy na gładki krem. Przekładamy nim blaty tortowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować