Tort kakaowo - migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Mąki i kakao mieszamy razem. Białka oddzielamy od żółtek i dokładnie ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wyłączamy mikser i dodajemy po żółtku delikatnie mieszając łyżką i tak do wykończenia żółtek. Następnie przesiewamy po łyżce mąk z kakaem. Dokładnie mieszamy. Tortownicę 24cm wyściełamy papierem ( tylko dno) wlewamy biszkopt i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( piekarnik góra - dół) na 5-10 min aż biszkopt wyrośnie a następnie zwiększamy temperaturę do 180C i pieczemy około 30 min. Po tym czasie zostawiamy drzwi piekarnika zamknięte przez 5 minut, przez kolejne 5 minut trzymamy piekarnik otwarty i wyjmujemy biszkopt i przekładamy na czystą ściereczkę i odstawiamy do wystudzenia.
Jak wystygnie kroimy na 3 części. Każdą nasączamy ponczem.
Mleko zagotowujemy z migdałami i ziarenkami waniliowymi a kiedy będzie wrzeć dodajemy mąkę ziemniaczaną . Kiedy masa zgęstnieje dodajemy aromat migdałowy i miękkie masło. Dokładnie miksujemy na gładki krem. Przekładamy nim blaty tortowe.
Komentarze