Kakaowo-cynamonowe grzebyki

0 (0 ocen)

Małe podzielne i smaczne ciasteczka do kawy. Idealne na rodzinne spotkania jak i dla dzieci. Są wyśmienite ponieważ o moim ulubionym kakaowo-cynamonowym smaku.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    200 g margaryny maślanej lub masła
    200 g śmietany 18% (gęstej)
    16 g cukru waniliowego
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    Marmolada wieloowocowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Kakaowo-cynamonowe grzebyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąką przesiewamy wraz z kakao i cynamonem. Dodajemy cukier waniliowy. Dokładamy margarynę maślaną oraz śmietanę. Wszystko zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30-40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy opruszonej mąką (na grubość około 3 mm). Kroimy paski szerokości 7 cm. Na brzegu układamy marmoladę i zwijamy do środka (powstaje taki długi rulonik). Cały zwinięty pasek kroimy w odcinki 10 cm. Każdy wałek nacinamy nożem na brzegu oraz delikatnie zaokrąglamy do środka (tak żeby nacięcia były widoczne i powstał grzebyk). Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować