Kakaowe ciasto z gruszką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto kakaowe z gruszką. Idealne na podwieczorek z filiżanką kawy lub herbaty. Polecam upiec i smacznego życzę.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    pół szklanki oleju
    2 szklanki mąki tortowej
    2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    3 duże gruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami

Kakaowe ciasto z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  • 2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm. Umyte i osuszone gruszki obieramy pozostawiając ogonki, pamiętamy, żeby nie usuwać gniazd nasiennych. Tak przygotowane gruszki wciskamy w równych odstępach w ciasto.
  • 3. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 60-70 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy.
  • 4. Podanie: Gotowe ciasto kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Najlepiej wybrać duże i dość twarde gruszki. Ciasto można pokroić na około 12 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Kakao Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować