Kajzerki z sezamem

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

W domu zabrakło pieczywa... kiedys to byłby problem bo co tu rano zrobic na śniadanie.. teraz juz nie.. wystarczy ze jest net - moja podręczna książka kucharska.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna chlebowa typ 750: 0.5 kilograma
    - drożdże w kostce: 20 gramów
    - cukier: 1.5 łyżeczki
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło: 2 łyżki
    - woda ciepła: 200 mililitrów
    - sezam: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Pieczeń

Kajzerki z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kajzerki z sezamem 1. Drożdże z cukrem rozpuściłam w ciepłej wodzie. Przykryłam i odstawiłam na ok.15 minut w ciepłe miejsce. Do miski od robota wsypałam przesianą mąkę i sól. Dodałam drożdże, jajko i rozpuszczone masło. Całość wyrabiał robot końcówką chlebową ok. 5 minut. Przykryłam i odstawiłam na 10 minut, potem znowu zagniatał robot ok 5 minut aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne.
  • 2. Uformowałam kulę, miskę przykrłam ściereczką i odstawiłam do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 części i z każdej uforowałam bułeczkę, w kazdej nożem zrobiłam nacięcia jak maja kajzerki. Ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem, przykryłam ściereczką i zostawiłam na kolejne ok. 30-45 minut aż bułeczki ponownie wyrosną, ale nie dłuzej bo się za bardzo napuszą i stracą swoją kajzerkowatość.
  • Kajzerki z sezamem 3. Gotowe posmarowałam masłem i posypałam sezamem. Piekłam w 220 stopniach ok. 10-15 minut. A potem wystarczy samo masło i ma sie pyszne śniadanie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować