DO POSMAROWANIA:
-280 g. dżemu z czarnej porzeczki
OWOCE:
-4 większe banany
KREM SEROWO-KAJMAKOWY :
-1 kg. sera z wiaderka
-750 ml. śmietanki 30 %
-150 g. mlecznej czekolady
-460 g. masy Kajmaku
-40 g. żelatyny
-3/4 szklanki wody
POLEWA CZEKOLADOWA:
-100 g. czekolady białej
-100 g. czekolady mlecznej
-100 ml. śmietanki 30 %
Kajmakowy sernik z bananami w biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką, ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Drugi upiec taki sam. Za pomocą widelca, zdrapać skórkę, nie będą warstwy się odklejać. Ta kruszonka będzie jeszcze potrzebna. Jeden biszkopt ułożyć w tej samem blaszce, lecz wyżej zabezpieczonej. Nasączyć go kawą.
2.Biszkopt w blaszce posmarować dżemem.
3.Banany, obrać i pokroić w grubsze plasterki. Te plasterki, porozkładać na dżemie.
4.Między banany rozsypać tą zdrapaną skórkę z biszkoptów. Nasączyć kawą, żeby zmiękła.
5.krem- Nad parą, rozpuścić połamane czekolady w śmietance. Ostudzić i schłodzić z pół godz. w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę czekoladową z serem i Kajmakiem, ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za gorącą, ani za zimną, żelatynę i krótko zmiksować. Krem porozlewać równomiernie i rozsmarować.
6.Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć resztą kawy. Ciasto schłodzić w lodówce.
7.polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance i przestudzić do płynnego. Polać górę ciasta i rozsmarować.
8.Zaraz posypać płatkami migdałowymi. Można wcześniej je uprażyć. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Komentarze