Kajmakowy sernik z bananami w biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na zimno w dwóch biszkoptach. Sernik o smaku kajmaku z bananami. Sernik z polewą i migdałami, wyszedł pyszny.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT: 2x :
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -3/4 szklanki mocnej kawy, posłodzonej

    DO POSMAROWANIA:
    -280 g. dżemu z czarnej porzeczki

    OWOCE:
    -4 większe banany

    KREM SEROWO-KAJMAKOWY :
    -1 kg. sera z wiaderka
    -750 ml. śmietanki 30 %
    -150 g. mlecznej czekolady
    -460 g. masy Kajmaku
    -40 g. żelatyny
    -3/4 szklanki wody

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -100 g. czekolady białej
    -100 g. czekolady mlecznej
    -100 ml. śmietanki 30 %

    MIGDAŁY:
    -garść płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Kajmakowy sernik z bananami w biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kajmakowy sernik z bananami w biszkopcie 1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką, ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Drugi upiec taki sam. Za pomocą widelca, zdrapać skórkę, nie będą warstwy się odklejać. Ta kruszonka będzie jeszcze potrzebna. Jeden biszkopt ułożyć w tej samem blaszce, lecz wyżej zabezpieczonej. Nasączyć go kawą.
  • Kajmakowy sernik z bananami w biszkopcie 2. Biszkopt w blaszce posmarować dżemem.
  • Kajmakowy sernik z bananami w biszkopcie 3. Banany, obrać i pokroić w grubsze plasterki. Te plasterki, porozkładać na dżemie.
  • Kajmakowy sernik z bananami w biszkopcie 4. Między banany rozsypać tą zdrapaną skórkę z biszkoptów. Nasączyć kawą, żeby zmiękła.
  • Kajmakowy sernik z bananami w biszkopcie 5. krem- Nad parą, rozpuścić połamane czekolady w śmietance. Ostudzić i schłodzić z pół godz. w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę czekoladową z serem i Kajmakiem, ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za gorącą, ani za zimną, żelatynę i krótko zmiksować. Krem porozlewać równomiernie i rozsmarować.
  • Kajmakowy sernik z bananami w biszkopcie 6. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć resztą kawy. Ciasto schłodzić w lodówce.
  • Kajmakowy sernik z bananami w biszkopcie 7. polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance i przestudzić do płynnego. Polać górę ciasta i rozsmarować.
  • Kajmakowy sernik z bananami w biszkopcie 8. Zaraz posypać płatkami migdałowymi. Można wcześniej je uprażyć. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

sernik

To może cię zainteresować