Kajmakowy murzynek marmurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe:
Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia, po czym dodać dżem, jajko, sól i cukier puder. Wymiksować aż masa będzie gładka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem, dalej miksując. Odstawić.
2.Ciasto toffi:
Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać kajmak. Mieszać energicznie aż się dobrze rozpuści. Odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać jajko. Miksować. Dodać przesiana mąkę z proszkiem i miksować do gładkiej masy. Odstawić.
3.Formę keksówkę o wym. 30cm.x12cm. wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Wylać połowę ciasta czekoladowego. Wyrównać. Na to wylać całe ciasto toffi. Wyrównać. Następnie pozostałą masę czekoladową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 40 min (do suchego patyczka ).
Komentarze