Kajmakowy murzynek marmurkowy

0 (0 ocen)

To co najlepsze czyli czekolada i toffi !Ciasto jest niezwykle wilgotne i smaczne. Idealny dodatek do kawy.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    - 65 g. masła
    - 100 g. gorzkiej czekolady
    - 100 g. cukru pudru
    - szczypta soli
    - 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 80 g. mąki
    - 1 jajko
    Ciasto toffi:
    - 65 g. masła
    - 1/2 puszki gotowego kajmaku (ok. 220 g )
    - 1 jajko
    - 60 g. mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    - cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery Kajmak Toffi

Kajmakowy murzynek marmurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe:
    Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia, po czym dodać dżem, jajko, sól i cukier puder. Wymiksować aż masa będzie gładka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem, dalej miksując. Odstawić.
  • 2. Ciasto toffi:
    Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać kajmak. Mieszać energicznie aż się dobrze rozpuści. Odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać jajko. Miksować. Dodać przesiana mąkę z proszkiem i miksować do gładkiej masy. Odstawić.
  • image-0xbghwk 3. Formę keksówkę o wym. 30cm.x12cm. wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Wylać połowę ciasta czekoladowego. Wyrównać. Na to wylać całe ciasto toffi. Wyrównać. Następnie pozostałą masę czekoladową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 40 min (do suchego patyczka ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować