Jogurtowy lekki cytrusowy sernik z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do chwili połączenia się składników.
Blaszke o śr 20 na 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, ostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder i aromat cytrynowy. Całość miksujemy z jogurtem aż do połączenia składników.
Nastepnie do tej masy wlewamy żelatynę ciągle mieszając. Na koniec dodajemy 2 mandarynki obrane i drobniej pokrojone.Gotową masę przelewamy do blaszki. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
3. W tym czasie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500ml wody.
Pozostałe 3-4 mandarynki obieramy i układamy kawałki cieście .
Owoce zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie ciasto wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje. Smacznego :)
Komentarze