Jogurtowy chleb orkiszowy

4 (2 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny domowy chlebek upieczony z mąki orkiszowej na jogurcie naturalnym. Mój chlebek upiekłam w tortownicy i dzięki temu otrzymałam okrągły bochenek. Polecam

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego
    szczypta cukru
    25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
    3,5 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Jogurtowy chleb orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: jogurt (w temperaturze pokojowej) przelewamy do miski, dodajemy drożdże oraz cukier, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodajemy do rozczynu mąkę, sól i oliwę oraz zagniatamy ciasto na chleb. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto do tortownicy (ja moją wyłożyłam papierem do pieczenia), ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować