Ciasto jogurtowo- jagodowy pasiak

5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto bardzo lekkie , delikatne nie za słodkie w sam raz na upalne dni lata

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ZROBIĆ 3 BISZKOPTY .

    SKŁADNIKI NA JEDEN BISZKOPT :
    4 jajka
    4 łyżki letniej wody
    12 dkg cukru
    7 dkg mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA :
    3 szkl. jogurtu naturalnego
    1,5 szkl. śmietany 30%
    8 łyżek cukru pudru
    8 łyżeczek żelatyny
    1/2 szkl. wrzącej wody
    2 szkl. jagód
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jogurtowo- jagodowy pasiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT : Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , dolewając ciepłą wodę. Do utartych żółtek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , dokładnie połączyć , z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą jajeczną . Wylać na blachę o wymiarach 24/35 cm . piec około 20 minut w temp 170 *C . Tak samo przygotować pozostałe dwa biszkopty .
  • 2. Szklankę jagód zmiksować blenderem , dodać do jogurtu , dokładnie wymieszać , dodać 5 łyżek cukru pudru
  • 3. Żelatynę rozpuścić we wrzątku , przestudzić , dodać do jagodowego jogurtu cały czas miksując
  • 4. Śmietanę ubić z pozostałą częścią cukru , delikatnie połączyć z masą jagodową ,dodać resztę jagód ( w całości ) , biszkopty przełożyć gotową masą , schłodzić .
  • 5. Całość posypać cukrem pudrem

Porady

w razie potrzeby masą można dosłodzić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować