Dzisiaj podaję Wam przepis na delikatne ciasto o smaku jagodowym , lekko kwaskowe, niezbyt słodkie no i co najważniesze przygotowane bez wlączania piekarnika. Polecam jako deser w upalne dni.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 ml mietanki kremówki
500 ml serka mascarpone
3 galaretki o smaku jagodowym
1 łyżka żelatyny
1 szklanka zmiksowanych jagód
2 łyżki cukru pudru
Ciasto "jagodowy kaprys" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dnie tortownicy ulożyc biszkopty
2.1 galaretke jagodowa rozpuścić w 150 ml przegotowanej wody, odstawic do lekkiego stężenia.
3.250 ml śmietanki kremówki ubicćna sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Dodac 250 ml serek a mascarpone , jagodowe puree i galaretkę. Wymieszac i wyłożyc na biszkopty, wstawic do lodówki do stężenia.
4.2 galaretki jagodowe rozpuścić w 3 szklankach przegotowanej wody. Odstawic do lekkiego stężenia po czym wyłożyc na masę jagodową. Wstawic do lodówki.
5.Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej w 1/3 szklanki wody. 250 śmietanki kremówki ubić z 1 łyzką cukru, dodac serek mascarpone i żelatynę, wymieszać i wyłożyc na galaretkę. Posypać startą czekoladą. Całość schłodzić.
Komentarze