Jogurtowiec na orzechowym spodzie z owocami morwy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto o wyjatkowym smaku,a to za sprawa kilku waznych skladnikow,w spodzie mamy orzechy,natomiast ciasto jogurtowe laczy ze soba sok z cytryny i oczywiscie owoce morwy.Jest przy nim nieco pracy,ale od czasu do czasu jak mawiamy na wielkie "przyjscie",moze sobie pozwolic na takie ciasto .

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spod
    .1/2 szklanki mielonych orzechow
    .1 i 1/2 szklanki maki pszennej
    .120 gr masla
    .150 gr cukru pudru
    .1 lyzeczka proszku do pieczenia
    .1 jajko ( male )

    Masa jogurtowa
    .750 gr jogurtu gestego ( typ grecki )
    .200 gr cukru pudru
    .2 budynie waniliowe
    .5 lyzek oleju roslinnego
    .4 jajka
    .sok z polowy cytryny

    Polewa
    .200 ml smietany kremowki
    100 gr cukru pudru
    .1 listek zelatyny
    .aromat rumowy

    Ponadto
    .owoce morwy ( lub inne )
    .lemonka lub zielona cytryna
    .listki miety
    oraz folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jogurtowiec na orzechowym spodzie z owocami morwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy przekladamy do blendera wraz z polowa cukru pudru i mielimy na maczke.
  • 2. Na deske przesiewamy make z proszkiem do pieczenia,dodajemy maczke orzechowa i reszte cukru pudru,jeszcze zimne maslo i jajko,nastepnie szbko zagniatamy gladkie ciasto,owijamy w folie i zostawiamy na 1/2 w lodowce.
  • 3. Tortownice smarujemy delikatnie maslem i pudrujemy maka,ciasto walkujemy i wykladamy nim dno formuy jak i jej brzegi.
  • 4. Z folii aluminiowej formujemy walek i dociskamy nim ciasto na dnie formy potem jeszcze nakluwamy je widelce celem odpowietrzenia podczas pieczenia.
    Pieczemy 15 min w temp. 180 st C.
  • 5. W tym czasie przygotowujemy mase jogurtowa.
    Do miseczki wbijamy bialka jajek i ubijamy na sztywno z dodatkiem odrobiny soli-odstawiamy.
  • 6. Zoltka wraz z cukrem pudrem ubijamy na gladka jasna mase,potem dodajemy jogurt,sok z cytryny,olej,budynie i na koniec delikatnie mieszajac lopatka dodajemy ubita piane.
  • 7. Mase wylewamy na wczesniej wyjete z piekarnika ciasto i ponownie wkladamy forme do piekarnika i pieczemy ciasto przez 10 min w temp.175 stC,nastepnie zmniejszamy do 165 st C i pieczemy juz 1 godz.
  • 8. Po pierwszych 10 min warto przykryc ciasto papierem do pieczenia.
    Studzimy ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach .
  • 9. Zelatyne wkladamy do zimnej wody i czekamy az zmieknie,potem galaretowata mase zalewamy 2 lyzkami wrzatku,mieszamy do jej rozpuszczenia.
  • 10. Smietane ubijamy z cukrem pudrem na sztywno,dodajemy aromat i zelatyne i dokladnie miksujemy.
    Mase wykladamy na calkowicie zimne ciasto,potem dekorujemy w/g wlasnego pomyslu-lub jak ja.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować