Na takie upały to tylko desery bez pieczenia sprawdzą się super. Polecam taki pyszny jogurtowiec z owocami.
Składniki:
Owoce :
1 szk porzeczek ( czarne, czerwone i białe )
1 szk truskawek
1 szk czereśni
Masa jogurtowa :
2 jogurty naturalne ( po 375 g )
1,5 szk gorącej przegotowanej wody
2 galaretki cytrynowe
Masa truskawkowa :
1 dżem truskawkowo biszkoptowy z karmelem i wanilią ( 350 ml )
2 galaretki truskawkowe
2 szk gorącej przegotowanej wody
300 g truskawek
Dodatkowo :
ok. 100 g okrągłych biszkoptów
Jogurtowiec z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą i na dno ułożyć biszkopty.
2.Przygotować owoce : z porzeczek i truskawek usunąć szypułki a z czereśni pestki. Galaretki cytrynowe dokładnie wymieszać z wodą, przestudzić a potem dolać do jogurtów i zmiksować. Trochę masy wlać na biszkopty, rozsypać owoce i zalać resztą masy jogurtowej. Tortownicę wstawić do lodówki do ścięcia się masy.
3. Potem galaretki truskawkowe wymieszać z wodą, schłodzić, dodać truskawki i dżem i zmiksować. Masę wylać na ściętą masę jogurtową ( mi się nie zmieściła więc rozlałam resztę do szklaneczek ).
4.Tortownicę ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby wszystko ładnie związało.
Porady
Jeśli nie macie takiego dżemu można użyć zwykłego truskawkowego.
Komentarze