Jogurtowe bułki Football

0 (0 ocen)

Mimo iż Polska odpadła z Euro, nie przestajemy kibicować innym! By umilić czas przed telewizorem, proponuję upiec domowe bułeczki Football na jogurcie. Wpasują się znakomicie podczas przerwy w meczu. Polecam!

Składniki:

  • Składniki: (na ok. 8-10 sztuk)

    25 g świeżych drożdży
    550 g mąki pszennej+ 2 łyżki
    1/3 szkl letniej wody+4 łyżki
    1 łyżeczka cukru
    200 g jogurtu naturalnego
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżka masła, stopionego
    2 żółtka
    2 łyżki siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Przekąski

Jogurtowe bułki football - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach letniej wody. Dodać 2 łyżki mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru. Całość wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoi swoją objętość (ok. 20 minut).
  • 2. Mąkę pszenną, sól i siemię lniane wymieszać w dużej misce. Dodać wyrośnięte drożdże, jogurt naturalny i żółtka. Zacząć wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Polecam ten drugi sposób, gdyż ciasto będzie dosyć klejące, a lepiej nie podsypywać zbyt dużą ilością mąki). Stopniowo wlewać letnią wodę, cały czas wyrabiając. Na koniec wlać jeszcze ciepłe, ale nie gorące stopione masełko i wyrobić. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i odchodzi od ścianek naczynia.
  • 3. Gotowe ciasto drożdżowe umieścić w misce oprószonej mąką (lub pozostawić w tej, w której wyrabialiśmy). Przykryć miskę ściereczką i odstawić na bok do wyrośnięcia na około 2 godziny. W cieplejsze dni czas ten może się skrócić. Ciasto musi po prostu podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Dobrze jest w połowie tego czasu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią.
  • 4. Po tym czasie ciasto podzielić na 8-10 równych części. Uformować z nich okrągłe bułeczki i umieścić na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi spore odległości (mocno urosną). Blaszkę z bułkami odstawić do napuszenia na ok. 60 minut.
  • image-15bvfk5 5. Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.

    Za pomocą małego korka, np. od butelki zrobić w każdej bułeczce 5 kółeczek na kształt piłki nożnej (patrz zdjęcie poniżej). Polecam korek „maczać” w mące, by się nie kleił do ciasta.
  • 6. Bułki piec przez ok. 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować