Mimo iż Polska odpadła z Euro, nie przestajemy kibicować innym! By umilić czas przed telewizorem, proponuję upiec domowe bułeczki Football na jogurcie. Wpasują się znakomicie podczas przerwy w meczu. Polecam!
Jogurtowe bułki football - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach letniej wody. Dodać 2 łyżki mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru. Całość wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoi swoją objętość (ok. 20 minut).
2.Mąkę pszenną, sól i siemię lniane wymieszać w dużej misce. Dodać wyrośnięte drożdże, jogurt naturalny i żółtka. Zacząć wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Polecam ten drugi sposób, gdyż ciasto będzie dosyć klejące, a lepiej nie podsypywać zbyt dużą ilością mąki). Stopniowo wlewać letnią wodę, cały czas wyrabiając. Na koniec wlać jeszcze ciepłe, ale nie gorące stopione masełko i wyrobić. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i odchodzi od ścianek naczynia.
3.Gotowe ciasto drożdżowe umieścić w misce oprószonej mąką (lub pozostawić w tej, w której wyrabialiśmy). Przykryć miskę ściereczką i odstawić na bok do wyrośnięcia na około 2 godziny. W cieplejsze dni czas ten może się skrócić. Ciasto musi po prostu podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Dobrze jest w połowie tego czasu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią.
4.Po tym czasie ciasto podzielić na 8-10 równych części. Uformować z nich okrągłe bułeczki i umieścić na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi spore odległości (mocno urosną). Blaszkę z bułkami odstawić do napuszenia na ok. 60 minut.
5.Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.
Za pomocą małego korka, np. od butelki zrobić w każdej bułeczce 5 kółeczek na kształt piłki nożnej (patrz zdjęcie poniżej). Polecam korek „maczać” w mące, by się nie kleił do ciasta.
6.Bułki piec przez ok. 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Komentarze