JEŻO_SERNIK

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min

NIETYPOWY KSZTAŁT ZACHWYCI I DOROSŁYCH I DZIECI. POLECAM WSZYSTKIM, KTÓRZY LUBIĄ SERNIKI NA ZIMNO I GALARETKI :)

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • 380 g sera półtłustego, op. galaretki truskawkowej, op. galaretki agrestowej, op. galaretki rubinowej, 1 łyżka galaretki szafirowej ( w proszku), 1 łyżka galaretki pomarańczowej, op. małych biszkoptów okrągłych, op. małych paluszków niesłonych, polewa czekoladowa, 1,5 brzoskwini z puszki, 1,5 łyżki jagód mrożonych lub świeżych, 0,5 szklanki śmietanki kremówki 30 %, 3 łyżeczki cukru pudru, 1 łyżeczkę żelatyny, 4 pojemniki/foremki o pojemności : 80 ml, 200 ml, 400 ml, 1 l.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Jeżo_sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • galaretki 1. Rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 1 szklance gorącej wody, gdy przestygnie wlewamy ja do płaskiej prostokątnej foremki i odstawiamy do stężenia. 1 łyżkę galaretki szafirowej rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, umyte jagody przesypujemy do pojemniczka o poj. 80 ml i zalewamy tężejącą galaretka. wstawiamy do lodówki na 35 min. 1 łyżkę galaretki pomarańczowej rozpuszczamy w 1/4 szkl. gorącej wody, jedną brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę (połówkę zostawiamy do dekoracji). Pokrojoną brzoskwinie wrzucamy do pojemniczka o pojemności 200 ml i zalewamy tężejącą galaretką. Stężałą galaretkę z jagodami wyjmujemy z pojemniczka i przekładamy do galaretki z brzoskwiniami, całość odstawiamy do lodówki na ok.35 min.
  • I warstwa sera 2. Galaretkę agrestowa rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy aby wystygła. 180 g sera miksujemy z 1 łyżeczką cukru pudru i dodajemy stopniowo galaretkę cały czas miksując. Masę serową wlewamy do pojemniczka o poj. 200 ml i przekładamy do niego stężałą galaretkę jagodowo - brzoskwiniową. Wstawiamy do lodówki na ok.35 min.
  • II warstwa sera 3. Galaretkę rubinową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy. 200 g sera miksujemy z 1 łyżeczką cukru pudru i dodajemy tężejącą galaretkę. Z lodówki wyjmujemy galaretkę truskawkową i kroimy ja w kostkę (kilka kosteczek zostawić do dekoracji) 4 biszkopty kroimy na połówki i dodajemy do sera lekko mieszając łyżką. Masę przelewamy do największego pojemniczka o poj. 1 litra i przekładamy do niego stężałą masę serową z lodówki, lekko zatapiamy ją w masie różowej i układamy na wierzchu biszkopty spodami do góry. Całość wkładamy do lodówki na ok. 2 h, żeby stwardniało.
  • dekoracja 4. Gdy sernik dobrze stężał, przykrywamy talerzem i odwracamy go do góry nogami. Przygotowujemy polewę czekoladową wg. przepisu na opakowaniu i polewamy sernik. Na wierzchu układamy warstwę biszkoptów. Paluszki kroimy na mniejsze części i wbijamy w boki, tworząc kolce. Mały pędzelek moczymy w polewie pokrywamy nią paluszki. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Gdy polewa zastygnie miksujemy 0,5 szklanki schłodzonej kremówki dodając 1 łyżeczkę c.pudru do smaku i przestudzoną żelatynę. Śmietanę przekładamy do szprycy i robimy esy-floresy, wierzch dekorujemy również odłożoną galaretką i brzoskwinią.
  • SMACZNEGO :) 5. Sernik przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO :)

Porady

Pojemniki można wykładać folia aluminiową lub lekko przetrzeć natłuszczonym olejem ręcznikiem papierowym, wtedy łatwiej będzie nam go wyjąć z formy. Zamiast polewy można użyć czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z dodatkiem 0,5 szklanki śmietanki kremówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować