Pulchniutkie ciasto z pysznym i rozgrzewającym musem jabłkowym z imbirem kandyzowanym. Trochę ręcznych robótek a domownicy, rodzina i znajomi chętnie skosztują. Taki słodki koszyczek może być też świetnym prezentem.
60 min
Dla 6 osób
Składniki:
ciasto: mąka pszenna 500 g
2 żółtka
cukier 65 g
drożdże 50 g
mleko 150 ml
jogurt naturalny ok.40 g
cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
olej 60 ml
masa jabłkowo - imbirowa: jabłka 1100 g
imbir kandyzowany 3-4 duże plastry
ew. sok z cytryny do smaku
"jesienny koszyk z owocami" ciasto drożdżowe z jabłkami i imbirem kandyzowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Mleko lekko podgrzewamy i mieszamy z jogurtem.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Drożdże rozcieramy z cukrem i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka.
Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ucieramy żółtka z cukrami do białości.
Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem i olejem.
Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto.
Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką.
MUS jabłkowy z imbirem.
Obrane jabłka kroimy w kostkę,skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pokrojony imbir i dusimy do rozpadnięcia się jabłek.
Pierwsze 5 minut dusimy pod pokrywką potem bez i często mieszamy. Powinny dobrze odparować..
Studzimy.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy 170 g i rozwałkowujemy spodnią część koszyczka, u mnie wysokość 16 cm .
Spód koszyczka przekładamy na blaszkę z papierem.
Z ciasta odrywamy 200 g i wałkujemy w rulon długości 50 cm i lekko spłaszczamy.
Pasek ciasta umieszczamy półkoliście nad spodem tworząc rączkę.
Pasek nacinamy na całej długości i podwijamy tworząc wałek.
Na spód koszyka nakładamy jabłka, boki zostawiamy wolne.
Ja nałożyłam 230 g jabłek.
2.Z ciasta odrywamy 300 g, wałkujemy wierzch koszyka i nakładamy ciasto na spód.
Boki podwijamy pod spód koszyka.
Odrywamy z ciasta 170 g i wałkujemy placki na jabłka i listki.
Robimy 4 dość grube placki, nadziewamy jabłkami i zwijamy jak bułki.
Na listki ciasto wałkujemy cieniutko.
Na winogrona bierzemy trochę ciasta i wałkujemy małe kuleczki.
Wszystko rozkładamy na koszyczku.
Na wierzchu robimy dziurki i paseczki imitujące fakturę splotu.
W jabłuszka wbijamy goździki, przykrywamy na 20 minut do podrośnięcia.
Pieczemy 10 minut w 180 C, potem ok. 16 minut w 170 C.
Po wyjęciu jeszcze ciepłe ciasto smarujemy mlekiem.
PS. Ja robiłam wielkie wypieki z 1 kilograma ciasta.
Piekłam bułki, inne ciasto i ten koszyk, więc może zostać Wam trochę ciasta lub musu.
Ale zawsze możecie dorobić bułeczki a mus wykorzystać do wszystkiego, jest pyszny.
Komentarze