"Jesienny koszyk z owocami" Ciasto drożdżowe z jabłkami i imbirem kandyzowanym

5 (9 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Pulchniutkie ciasto z pysznym i rozgrzewającym musem jabłkowym z imbirem kandyzowanym. Trochę ręcznych robótek a domownicy, rodzina i znajomi chętnie skosztują. Taki słodki koszyczek może być też świetnym prezentem.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ciasto: mąka pszenna 500 g
    2 żółtka
    cukier 65 g
    drożdże 50 g
    mleko 150 ml
    jogurt naturalny ok.40 g
    cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
    olej 60 ml
    masa jabłkowo - imbirowa: jabłka 1100 g
    imbir kandyzowany 3-4 duże plastry
    ew. sok z cytryny do smaku
Wystaw ocenę:

5 (9 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

"jesienny koszyk z owocami" ciasto drożdżowe z jabłkami i imbirem kandyzowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jesienny koszyk 1. Ciasto
    Mleko lekko podgrzewamy i mieszamy z jogurtem.
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Drożdże rozcieramy z cukrem i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka.
    Pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Ucieramy żółtka z cukrami do białości.
    Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem i olejem.
    Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto.
    Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką.
    MUS jabłkowy z imbirem.
    Obrane jabłka kroimy w kostkę,skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pokrojony imbir i dusimy do rozpadnięcia się jabłek.
    Pierwsze 5 minut dusimy pod pokrywką potem bez i często mieszamy. Powinny dobrze odparować..
    Studzimy.
    Z wyrośniętego ciasta odrywamy 170 g i rozwałkowujemy spodnią część koszyczka, u mnie wysokość 16 cm .
    Spód koszyczka przekładamy na blaszkę z papierem.
    Z ciasta odrywamy 200 g i wałkujemy w rulon długości 50 cm i lekko spłaszczamy.
    Pasek ciasta umieszczamy półkoliście nad spodem tworząc rączkę.
    Pasek nacinamy na całej długości i podwijamy tworząc wałek.
    Na spód koszyka nakładamy jabłka, boki zostawiamy wolne.
    Ja nałożyłam 230 g jabłek.
  • 2. Z ciasta odrywamy 300 g, wałkujemy wierzch koszyka i nakładamy ciasto na spód.
    Boki podwijamy pod spód koszyka.
    Odrywamy z ciasta 170 g i wałkujemy placki na jabłka i listki.
    Robimy 4 dość grube placki, nadziewamy jabłkami i zwijamy jak bułki.
    Na listki ciasto wałkujemy cieniutko.
    Na winogrona bierzemy trochę ciasta i wałkujemy małe kuleczki.
    Wszystko rozkładamy na koszyczku.
    Na wierzchu robimy dziurki i paseczki imitujące fakturę splotu.
    W jabłuszka wbijamy goździki, przykrywamy na 20 minut do podrośnięcia.
    Pieczemy 10 minut w 180 C, potem ok. 16 minut w 170 C.
    Po wyjęciu jeszcze ciepłe ciasto smarujemy mlekiem.

    PS. Ja robiłam wielkie wypieki z 1 kilograma ciasta.
    Piekłam bułki, inne ciasto i ten koszyk, więc może zostać Wam trochę ciasta lub musu.
    Ale zawsze możecie dorobić bułeczki a mus wykorzystać do wszystkiego, jest pyszny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kandyzowany imbir Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować