Ciasto marchewkowe z kandyzowanym imbirem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Marchewkowe de luxe. W formie tortu, z kremowym twarożkiem i szczyptą pikanterii w postaci kandyzowanego imbiru, który nadaje ciastu charakter...

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - jaja (duże): 3 sztuki
    - cukier trzcinowy: 0.75 szklanki
    - olej: 0.75 szklanki
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - przyprawa korzenna: 1 łyżka
    - marchew (starta na tarce jarzynowej): 0.75 szklanki
    - ananas (z puszki, bez soku, posiekany): 0.5 szklanki
    - rodzynki: 50 gramów
    - kandyzowany imbir: 50 gramów
    - orzechy włoskie (posiekane): 100 gramów
    KREM:
    - Ser biały (taki z wiaderka): 500 gramów
    - cukier puder: 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto marchewkowe z kandyzowanym imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik włączamy i ustawiamy temperaturę 175 st.C. Przygotowujemy 3 formy okrągłe o średnicy 21 cm (ja miałam jedną tortownicę i dwie siliconowe foremki do tart z karbowanymi brzegami, ale to w niczym nie przeszkadzało). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, siliconu nie musimy niczym wykładać, ani smarować.

    Jaja ubijamy z cukrem do momentu, aż zrobi sie puszysta masa - trwa to około 4-5 minut. Dodajemy olej, miksujemy, wsypujemy wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sodę, przyprawę korzenną), miksujemy dokładnie, a następnie dodajemy startą na tartce (lub w robocie kuchennym, gdy zależy nam na czasie) marchew i wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie. Masa jest dość gęsta, ale taka być powinna.

    Rozkładamy do trzech foremek, starając się podzielić w miarę mozliwości równo. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.

    Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Studzimy.
  • 2. W trakcie, kiedy ciasto się piecze, ucieramy ser z cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki do stężenia.

  • 3. Wystudzone ciasto przekładamy kremem. Odstawiamy do lodówki. Najlepsze następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Imbir Marchewka Orzechy Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować