Ciasto marchewkowe z kandyzowanym imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik włączamy i ustawiamy temperaturę 175 st.C. Przygotowujemy 3 formy okrągłe o średnicy 21 cm (ja miałam jedną tortownicę i dwie siliconowe foremki do tart z karbowanymi brzegami, ale to w niczym nie przeszkadzało). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, siliconu nie musimy niczym wykładać, ani smarować.
Jaja ubijamy z cukrem do momentu, aż zrobi sie puszysta masa - trwa to około 4-5 minut. Dodajemy olej, miksujemy, wsypujemy wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sodę, przyprawę korzenną), miksujemy dokładnie, a następnie dodajemy startą na tartce (lub w robocie kuchennym, gdy zależy nam na czasie) marchew i wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie. Masa jest dość gęsta, ale taka być powinna.
Rozkładamy do trzech foremek, starając się podzielić w miarę mozliwości równo. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Studzimy.
2.W trakcie, kiedy ciasto się piecze, ucieramy ser z cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki do stężenia.
3.Wystudzone ciasto przekładamy kremem. Odstawiamy do lodówki. Najlepsze następnego dnia.
Komentarze