Jelonek - aromatyczny torcik w zimowej odsłonie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodka stylizacja może odmienić zwykły tort obłożony kremem. Smaki iście zimowe: mak, czekolada, pomarańcze oraz nutka cynamonu.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    3/4 szkl cukru
    1 szkl mąki pszennej
    3 łyżki suchego maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem 1:
    1 op mascarpone
    1 czekolada gorzka
    1 czekolada mleczna


    Krem 2:
    1 szkl śmietany 30%
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki żelatyny

    Ponadto:
    2 galaretki pomarańczowe
    2 pomarańcze
    1 op delicji pomarańczowych

    Dekoracja:
    3/4 kostki masła
    1 szkl cukru pudru
    1 łyżka kakao
    10 dag świeżej żurawiny
    dowolne słodycze: żelki, pianki, pierniczki, beziki
    masa cukrowa brązowa, czarna
    gałązka rozmarynu
    złota tektura lub sztywny karton
    2 wykałaczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Jelonek - aromatyczny torcik w zimowej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z podanych składników pieczemy biszkopt z makiem. Pieczemy ok 40 min w 180 st ( tortownica o średnicy 18 cm). Studzimy i przekrawamy na 3 krążki.
  • 2. Masa czekoladowa: rozpuszczamy obie czekolady w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą miksujemy na najwyższych obrotach z mascarpone. Smarujemy 1 krążek biszkoptu. Układamy na masie delicje.
  • 3. Rozpuszczamy galaretki w 1/2 l wrzącej wody. Do tężejącej dodajemy filetowane cząstki pomarańczy i tężejącą wykładamy na delicje. Przykładamy drugim krążkiem z makiem.
  • 4. Namaczamy żelatynę w 4 łyżkach zimnej wody. Następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej. Ubijamy śmietankę na sztywno z dodatkiem cukru i cynamonu. Dodajemy żelatynę i miksujemy do połączenia. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy ostatnim krążkiem. Mocno chłodzimy.
  • 5. Wykonujemy dekoracje: ucieramy masło z pudrem i kakao na puszystą masę.Pokrywamy nią schłodzony tort. Wykałaczką robimy efekt futerka.
    układamy słodycze w kształcie grzywy, nos robimy z żurawiny, uszy z brązowej masy cukrowej, oczy z czarnej masy. Rogi wycinamy z kartonu i mocujemy na wykałaczkach i wbijamy do tortu. Resztę żurawiny układamy dołem wokół tortu. Dekorujemy gałązką rozmarynu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mak Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować