Jelonek - aromatyczny torcik w zimowej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.z podanych składników pieczemy biszkopt z makiem. Pieczemy ok 40 min w 180 st ( tortownica o średnicy 18 cm). Studzimy i przekrawamy na 3 krążki.
2.Masa czekoladowa: rozpuszczamy obie czekolady w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą miksujemy na najwyższych obrotach z mascarpone. Smarujemy 1 krążek biszkoptu. Układamy na masie delicje.
3.Rozpuszczamy galaretki w 1/2 l wrzącej wody. Do tężejącej dodajemy filetowane cząstki pomarańczy i tężejącą wykładamy na delicje. Przykładamy drugim krążkiem z makiem.
4.Namaczamy żelatynę w 4 łyżkach zimnej wody. Następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej. Ubijamy śmietankę na sztywno z dodatkiem cukru i cynamonu. Dodajemy żelatynę i miksujemy do połączenia. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy ostatnim krążkiem. Mocno chłodzimy.
5.Wykonujemy dekoracje: ucieramy masło z pudrem i kakao na puszystą masę.Pokrywamy nią schłodzony tort. Wykałaczką robimy efekt futerka.
układamy słodycze w kształcie grzywy, nos robimy z żurawiny, uszy z brązowej masy cukrowej, oczy z czarnej masy. Rogi wycinamy z kartonu i mocujemy na wykałaczkach i wbijamy do tortu. Resztę żurawiny układamy dołem wokół tortu. Dekorujemy gałązką rozmarynu. Smacznego!
Komentarze