Pyszna marchewka w nowej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Piekarnik nastawiamy na 180°C z termoobiegiem.
Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 5 minut. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto musi gęste.
Następnie wsypujemy marchewkę i ewentualne dodatki jak orzechy/żurawinę i mieszamy - tym razem łyżką.
Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuszczamy /wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min.
Masę do przełożenia robimy z serka śmietankowego/waniliowego oraz żelatyny rozpuszczonej w połowie szklanki wody- mieszany je razem i na końcu dodajemy szklankę mleka w proszku .
Ciasto po ostygnięciu umiejętnie dzielimy na 3 warstwy , dolną nasączamy wodą z cytryną i smarujemy dżemem np porzeczkowym , przykrywamy kolejna warstwę , która po nasączeni przekładamy nasza masą. Wierzch ciasta posypujemy cappuccino , które przełamie wszystkie inne smaki na talerzu . Smacznego!!
Komentarze