Pyszna marchewka w nowej odsłonie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szukajac zdrowych smakolykow przeanalizowałam i zmodyfikowałam dziesiatki przepisow , tworzac pychotę , którą można jeśc bez wyrzutów sumienia.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
    1,5 szklanki mąki- najlepiej typ 2000
    4 jajka
    0,5 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego bądź innego zimnotłoczonego
    1 szklanka cukru trzcinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    1 łyżka cukru wanilinowego
    0,5 szklanki płatków migdałowych/ ziaren słonecznika / żurawiny - dodatki wg upodobania
    0,5 łyżeczki soli

    krem:
    duże opakowanie serka waniliowego
    łyżeczka żelatyny
    1 szklanka odtłuszczonego mleka w proszku

    kwaskowy dżem do przełożenia 1 warstwy
    łyżeczka cappuccino do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pyszna marchewka w nowej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach.

    Piekarnik nastawiamy na 180°C z termoobiegiem.
    Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 5 minut. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto musi gęste.
    Następnie wsypujemy marchewkę i ewentualne dodatki jak orzechy/żurawinę i mieszamy - tym razem łyżką.
    Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuszczamy /wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min.

    Masę do przełożenia robimy z serka śmietankowego/waniliowego oraz żelatyny rozpuszczonej w połowie szklanki wody- mieszany je razem i na końcu dodajemy szklankę mleka w proszku .

    Ciasto po ostygnięciu umiejętnie dzielimy na 3 warstwy , dolną nasączamy wodą z cytryną i smarujemy dżemem np porzeczkowym , przykrywamy kolejna warstwę , która po nasączeni przekładamy nasza masą. Wierzch ciasta posypujemy cappuccino , które przełamie wszystkie inne smaki na talerzu . Smacznego!!

Porady

Gotuj i piecz z miłoscią:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować