Cytrynowy sernik na zimno w zielonej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak myjemy, przekładamy do blendera, dolewamy olej i misujemy na jednolitą papkę.
2.Ubijamy całe jaja z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szpinak. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
3.Wylewamy na tortownicę o średnicy 18 cm i pieczemy ok 30 min ( lub do suchego patyczka.) Studzimy.
4.Ser mielimy trzykrotnie. Ucieramy z mascarpone i cukrem pudrem. Dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl wody. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Mieszamy na jednolitą masę. Zielony biszkopt wkładamy do obręczy tortowej, wylewamy masę serową i odstawiamy do lodówki do stężenia.
5.Kiwi kroimy w pasterki i zalewamy wrzącą wodą i zagotowyjemy. Wyciągamy plasterki, studzimy i układamy na masie serowej.
6.Zalewamy owoce galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Chłodzimy. Smacznego!
Komentarze