Cytrynowy sernik na zimno w zielonej odsłonie

4.5 (181 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Orzeźwiające i lekkie ciacho.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT :
    80 g świeżego szpinaku
    1/4 szklanki oleju
    1/3 szklanki białego cukru
    2 jajka
    1/2 szkl mąki
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA SEROWA
    50 dag twarogu
    125 g mascaropne
    4 łyżki cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    skórka starta z 1 cytryny
    sok z 1 cytryny

    Podadto
    5 kiwi
    1 galaretka o smaku kiwi
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Cytrynowy sernik na zimno w zielonej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak myjemy, przekładamy do blendera, dolewamy olej i misujemy na jednolitą papkę.
  • 2. Ubijamy całe jaja z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szpinak. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
  • 3. Wylewamy na tortownicę o średnicy 18 cm i pieczemy ok 30 min ( lub do suchego patyczka.) Studzimy.
  • 4. Ser mielimy trzykrotnie. Ucieramy z mascarpone i cukrem pudrem. Dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl wody. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Mieszamy na jednolitą masę. Zielony biszkopt wkładamy do obręczy tortowej, wylewamy masę serową i odstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 5. Kiwi kroimy w pasterki i zalewamy wrzącą wodą i zagotowyjemy. Wyciągamy plasterki, studzimy i układamy na masie serowej.
  • 6. Zalewamy owoce galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Chłodzimy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować