Zupa jarzynowa sprawdzi się świetnie w chłodniejsze dni. Dodatek wędzonego łososia i sporej ilości koperku nada jej całkiem nowego i aromatycznego smaku.
35 min
Składniki:
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
5 średnich ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 litr rosołu lub bulionu drobiowego/jarzynowego
200 ml mleka
1/2 pęczka posiekanego koperku
ok. 50 g łososia wędzonego
sól i pieprz
Zupa jarzynowa z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka z grubym dnem dodajemy oliwę i masło. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, cebulę posiekaną w piórka i obsmażamy je ok. 5-7 minut często mieszając. Gdy warzywa lekko się przypieką wlewamy gorący bulion i mleko. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 20-30 minut lub do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy połowę koperku. Porcję zupy wylewamy na talerz, układamy kawałki wędzonego łososia i posypujemy odrobiną koperku który został.
Komentarze