Zupa jarzynowa z wędzonym łososiem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Zupa jarzynowa sprawdzi się świetnie w chłodniejsze dni. Dodatek wędzonego łososia i sporej ilości koperku nada jej całkiem nowego i aromatycznego smaku.

  • 35 min

Składniki:

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka masła
    5 średnich ziemniaków
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    1 litr rosołu lub bulionu drobiowego/jarzynowego
    200 ml mleka
    1/2 pęczka posiekanego koperku
    ok. 50 g łososia wędzonego
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa jarzynowa z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka z grubym dnem dodajemy oliwę i masło. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, cebulę posiekaną w piórka i obsmażamy je ok. 5-7 minut często mieszając. Gdy warzywa lekko się przypieką wlewamy gorący bulion i mleko. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 20-30 minut lub do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy połowę koperku. Porcję zupy wylewamy na talerz, układamy kawałki wędzonego łososia i posypujemy odrobiną koperku który został.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować