Jarski pasztet z dynią

4.5 (186 ocen)

Przepyszny pasztet. To mój pierwszy bezmięsny. Uważam, że bardzo udany. W drugi dzień, po całej nocy w lodówce jest najlepszy. Z przepisu Anemon, podaję z moimi zmianami

Składniki:


  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 kawałek selera
    Spory kawałek dyni
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
    1 czubata łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
    1 płaska łyżeczka czerwonej czubricy
    Sól morska
    Pieprz ziołowy
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    2 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Pasztet

Jarski pasztet z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, ułożyć na blasze. Obok ułożyć dynię rozkrojoną na ćwiartki (zawsze piekę od razu całą), oczyszczoną z nasion. Piec około 30 minut w 200stopniach. Wystudzić. Cebulę przesmażyć na oleju z zalewy, dodać czosnek, zdjąć z ognia.

    Upieczone warzywa (z dyni usunąć skórę, odważyć 400g miąższu) wraz z ugotowaną ciecierzycą i uduszoną cebulą zmielić w maszynce do mięsa.

    Dodać jajka, wsypać przyprawy: suszone pomidory, czubricę, gałkę, dodać soli i pieprzu do smaku. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę.

    Masę przełożyć do keksówki 10x20cm. Wyrównać skropić olejem (można z zalewy z pomidorów). Piec około 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować