Przepyszny pasztet. To mój pierwszy bezmięsny. Uważam, że bardzo udany. W drugi dzień, po całej nocy w lodówce jest najlepszy. Z przepisu Anemon, podaję z moimi zmianami
Składniki:
400 g ugotowanej ciecierzycy
1 marchewka
1 pietruszka
1 kawałek selera
Spory kawałek dyni
2 ząbki czosnku
1 cebula
4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
1 czubata łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
1 płaska łyżeczka czerwonej czubricy
Sól morska
Pieprz ziołowy
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 jajka
Jarski pasztet z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, ułożyć na blasze. Obok ułożyć dynię rozkrojoną na ćwiartki (zawsze piekę od razu całą), oczyszczoną z nasion. Piec około 30 minut w 200stopniach. Wystudzić. Cebulę przesmażyć na oleju z zalewy, dodać czosnek, zdjąć z ognia.
Upieczone warzywa (z dyni usunąć skórę, odważyć 400g miąższu) wraz z ugotowaną ciecierzycą i uduszoną cebulą zmielić w maszynce do mięsa.
Dodać jajka, wsypać przyprawy: suszone pomidory, czubricę, gałkę, dodać soli i pieprzu do smaku. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę.
Masę przełożyć do keksówki 10x20cm. Wyrównać skropić olejem (można z zalewy z pomidorów). Piec około 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Komentarze