Pasztet z selera z dynią

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Dziś proponuję Wam kolejną odsłonę słynnego pasztetu z selera. Tym razem dodałam do niego dynię. Ale nie tylko dynia jest tu dodatkiem. Smak pasztetu podkręciłam dwoma rodzajami musztardy i jeszcze jednym nietypowym składnikiem. Jest to sos o nazwie Pierun, który jest bardzo ostry. Aby nie przedobrzyć dałam go mało bo bałam się jego ostrości. I to była wystarczająca ilość na ten pasztet.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 duży seler
    500 g dyni
    2 cebule
    2 duże jajka
    3 łyżki płatków owsianych
    3 łyżki bułki tartej
    3 łyżki kaszy manny
    1 łyżka soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
    1 łyżka musztardy jalapeno
    2 łyżki musztardy czosnkowej
    2 łyżki sosu Pierun ostre dzieje z mango
    300 g żółtego sera
    1 pęczek natki pietruszki

    dodatkowo :
    3 łyżki bułki tartej
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z selera z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler obrać, przekroić na ćwiartki i ugotować prawie do miękkości, wystudzić.
    Przygotować maszynkę do mielenia i zmielić seler, cebulę, dynię i ser do miski.
    Do zmielonych składników dodać pozostałe i wymieszać masę.
    Masę na pasztet przełożyć do keksówki posmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą.
    Pasztet piec godzinę w 180 stopniach.
    Po upieczeniu wystudzić i podawać sam lub z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Seler Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować